Tribunal 12

2012-05-20

Så gick den av stapeln, Tribunal 12 lördagen den 12 maj i Laxholmskällaren på Arbetets museum. Samtliga fyra sessioner direktsändes på storbild. På en stramt inredd scen satt ordförande Arne Ruth med jurymedlemmarna på ena sidan och åklagarna på den andra.

Foto Kristina Wicksell/Kickpix

I de fyra sessionerna synades gränskontroll, asylsökandet, de papperslösas tillvaro och slutligen avvisningar och förvar. Juryns domslut kom sent på kvällen och då fördömdes Europa för att bryta såväl mot lagar som mot moraliska regler som en demokrati måste försvara. Lagbrotten menade juryn handlar om att Europa förgriper sig på existerande lagar. Tex genom att privatisera exempelvis gränskontroller och deportationer av flyktingar leder det till att flyktingar mister sina rättigheter. Det finns alternativ till dagens lagsystem och den sviktande rättssäkerheten, menade juryn.

Under dagen skulle barn och ungdomar från AST (Asylsökandes Sociala Team i Gusum) uppträtt. Då flera av familjerna fått avvisningsbeslut orkade därför inte barnen uppträda, många av dem mår dåligt och är stressade och ledsna över beslutet. Vi valde  istället att visa en inspelning av ett uppträdande som barnen gjorde på Folkets hus i Valdermarsvik tidigare i år, då de iscensatte sina upplevelser av att vara asylsökande i Sverige genom sång, dans och teater. Fem av papporna i AST höll tal och presenterade barnens film.

I samarbete med SUF Norrköping spelade det mycket uppskattade bandet Tonarvet på kvällen. Det blev en lång dag, där de anklagade politikerna och beslutsfattarna lyste med sin frånvaro.

För er som missade tribunalen finns samtliga sessioner på Tribunal 12s hemsida:  http://tribunal12.org/